четвъртък, 27 март 2014 г.

Рон Кларк, Край на скуката в час!

Изоставам! И то доста! Не с четенето, а с писането! Понякога просто нямам желание да пиша, сякаш искам за известно време да запазя за себе си прочетеното. Но с настъпването на пролетта, а и след поредното напомняне от страна на моя гуру -  Петя Георгиева - е крайно време да се "организирам" :)! 
"Завръщам" се в проекта "Читать не вредно - вредно не читать" с книгата на Рон Кларк "Край на скуката в час!" Определено не е типичната художествена книга. Но си заслужава и четенето, и "отлежаването" във времето! Защото след прочитането й човек има нужда да премисли и осмисли много неща - не само защото е свързана с отношенията между учителя и ученика, между родителя и детето,  а защото споделя и прокарва наистина иновативни идеи за образованието и възпитанието като цяло. Тя е практически наръчник за всеки ангажиран в работата и в общуването с деца, катализатор на идеи - стандартни и нестандартни, на моменти стряскащи, но практически приложими и ефикасни! Един съвременен пътеводител за общуването между поколенията, за себеизявата - творческа и личностна, за успеха - в училище и в живота!
Анотацията, която представя книгата, напълно отговаря на съдържанието: " Всяко дете може да постигне повече - с обич, разбиране, подкрепа и нестандартно мислене. Това е кредото на Рон Кларк - носител на наградата "Учител на годината", автор на бестселъра "55 златни правила", но преди всичко - човек, който се стреми да направи революция в училищното образование. В основаното от него единствено по рода си в света училище той прилага едновременно практични, новаторски и ефикасни методи, които не само вдъхновяват децата да учат, но и полагат основите на техния бъдещ успех, най-важният: в живота. Постиженията на учениците му са толкова впечатляващи, че хиляди учители от цял свят посещават Академията "Рон Кларк", за да черпят с пълни шепи опит и идеи.
С тази книга той споделя разработеното, наученото и преживяното с всички учители и родители. Какви принципи и ценности са в основата на едно училище за пример? Как се създава атмосфера на творчество, уважение и стремеж към изява? Как могат родителите да станат катализатори за успеха на детето си? Рон Кларк дава отговор на всички тези - и на още много други - въпроси."
Приятно четене!

1 коментар:

  1. А-а, истинска приятна изненада! И четеш тайно такова интересно нещо, браво!

    ОтговорИзтриване