вторник, 24 септември 2013 г.

Агата Кристи. Чудноватият дом

Обичам да чета и да гледам криминални истории. Преди години бях впечатлена от книгите на Агата Кристи и разбира се, от шедьовъра й "Десет малки негърчета". Търсейки книга за четене по проекта, попаднах на "Чудноватият дом”. Романът разкрива живота на голямото ексцентрично семейство Леонидис, което живее в мрачно старинно имение на километри от града. Всичко е наред до момента, в който патриархът на семейството, Аристид Леонидис, е убит със смъртоносна инжекция.
Случаят е поверен на сина на главния инспектор, който е и влюбен в дъщерята на един от синовете Леонидис. За да се ожени за нея, той трябва да намери извършителя възможно най-бързо. Главна заподозряна е младата съпруга на убития, която според семейството е извършила престъплението, за да се добере до парите му. Но разследващият много скоро открива, че всеки един от членовете на семейството има причина да убие Аристид Леонидис.
Интригата е налице, но… не съм очарована.  Действието се развива бавно и отегчително, дори и криминалната нишка е някак накъсана. Статична и неестествена за мен е и личната връзка между разследващия и внучката на убития. Финалът също не ме впечатли.

2 коментара:

  1. Обожаю Агату Кристи. У папы дома собрание сочинений, и я всегда, когда приезжаю в гости, беру томик, заваливаюсь на диванчик и отдыхаю...И неважно мне при этом, что я читаю: давно на десять раз читанное-перечитанное, или вдруг обнаруженное ранее нечитаемое; книгу с закрученным сюжетом, от которой с первой и до последней страницы — на одном дыхании, или вялотекущее повествование о жизни английской деревни...всё люблю!
    Кажется, та книга, которую Вы прочитали, на русском называется как "Скрюченный домишко", или я ошибаюсь? Очень давно читала, уже слабо помню...

    ОтговорИзтриване
  2. Да, на русском языке книга называется "Скрюченный домишко". Между прочим в этом году должна быть и премьера одноименного фильма, но все таки я его не смотрела.

    ОтговорИзтриване