петък, 13 септември 2013 г.

Пърл Бък. Източен вятър, западен вятър

Романът "Източен вятър, западен вятър" определено не е типичният любовен роман, не е и просто разказ за живота в Китай, а едно уникално за времето си (1930 г.) разголване на душата, и то по изключително въздействащ начин – изповедно, съкровено лично и искрено. И точно затова вечно! Неслучайно още с излизането си на бял свят претърпява три издания.
Сблъсъкът между Изтока и Запада, между старото и новото, между суеверията и науката, между традициите и иновациите… не е ли този сблъсък актуален и днес!? Какво всъщност се е променило в отношенията между хората и в отношението на хората към света!? Можем ли да кажем, че днес сме по-толерантни и по-благосклонни към различията!? Че не робуваме на предразсъдъци и закостенели догми!? Че приемаме и ценим човека такъв, какъвто е!? Не съм сигурна… 
Пърл Бък е член на Американската академия за изкуство и литература. През 1938 година е удостоена с Нобелова награда за литература за "богато и вярно описание на селския живот в Китай и за биографичните ѝ шедьоври".

2 коментара:

  1. Спасибо за знакомство с книгой, Цветана! Попробую найти в переводе на русский:)) Проект познакомил меня с новыми авторами и новыми блогерами, даже в далекой Болгарии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мне очень понравился Ваш блог и регулярно читаю Ваши посты. Желаю Вам удачи!

      Изтриване